2013. május 8., szerda

a Ptuji vár, SzG3



Végre egy hely, amit maradéktalanul dicsérni tudok. Maga a történelmi városmag is szép, de a vár teljesen hibátlan. Teljesen restaurálva van, be is lehet menni, a kiállítási rész is nagyon jó, tehát Ptuj tényleg kihagyhatatlan annak, aki ezen a tájon túrázik.
Maga a vár szinte halmozta a tulajdonosokat. Története Kr.e. 1000-től kezdődik, igen jó a stratégiai elhelyezkedése, a domb pedig vár építésre kiváló. A gázlók miatt igen jó átkelőhely volt a folyón. Ptuj urai mellet (után) itt is megjelentek az Attemsek, az Eggenbergek, Herbersteinek is (Mátyás király is uralta kb. 10 évig, de utána tisztán stájer uralom alatt volt). A Herbertsein tulajdonlás tulajdonképpen megmentette a várat, mivel akkora már erősen leromlott, viszont Ők (1873-tól voltak tulajdonosok) teljesen felújíttatták, rendbe hozatták a várat. 1945-ben "természetesen" államosították a várat. 
De most vissza a várhoz:
a várba több helyen is fel lehet jutni:
- parkoló a vár mögött (ennek az a hátránya, hogy a csodálatos panorámát innen nem élvezhetjük).
- a múzeum felől (a probléma ugyanaz)
- a legjobb a folyó túloldalán letenni az autót, átmenni a gyalogos hídon, majd bevenni magunkat a városba. Itt a vár alatt futó főutcáról két sikátor is nyílik (itt szerencsére tábla jelzi a vár felé menő irányt) a vár felé.
Mind a két sikátor ugyanabba a gyalogútba fut be, majd néhány méter után egy fedett lépcsőn kell tovább felfelé menni. Ekkor a kapubástya alá jutunk, itt egy keskeny úton kell a bástya mellett elmenni. A bástya végénél jobbra fordulva már az első kapunál is vagyunk. Innen tovább haladva eljuthatunk egy nagyobb lapos térre, innen kitűnő kilátást kapunk a városra és a Ptuji tóra. Itt található a pénztár, az emléktárgy bolt, valamint a kiállítás egyik szekciója, ahol farsangi jelmezeket tudunk megtekinteni. Innen tovább tudunk menni a másik kapun keresztül be a várudvarra (e kapu mellé jön fel az egyik feljárati út a parkolóból). Maga a vár egy három szárnyú és három szintes reneszánsz kastély. Gyakorlatilag az egész terület bejárható. Nekem az első emelet tetszett a legjobban mivel én igazából a berendezett kastélyokat szeretem és nem a kiállításokat. Itt viszonylag eredetihez közeli enteriőröket lehetett látni. A másodikon képgaléria található (nagyon jó színvonalú), az első teremben pedig szobrok. Ez a terem úgy van kialakítva, hogy fekete lepelbe burkolták, a szobrok is fekete talapzaton állnak, így egy kis képzelő erővel el lehet hinni, hogy lebegnek. 
Mivel vezetés nélkül tekinthető meg a vár, mindenki annyit időzik az egyes helyeken amennyit akar (szimpatikus megoldás).
Ha a sikátorokon keresztül jutottunk fel a várba, akkor mégis meg lehet "kockáztatni" hogy a két másik út egyikén megyünk vissza a városba, legfeljebb hosszabb úton jutunk vissza a gyalogos hídhoz, ami jelen esetben nem egy hátrány. 
Enjoy Ptuj!!!!!

A Beszámoló Fotóalbuma ITT található!
  
Vissza a főoldalra (katalógus)

a Ptuji vár a folyó felől
feljárat a várhoz
itt a vár támfala mellett kell elmenni
 az egyik bejárat
  a Ptuji vár
  a Ptuji vár
  a Ptuji vár
  a Ptuji vár
  a Ptuji vár
  a Ptuji vár
  a Ptuji vár
  a Ptuji vár
  a Ptuji vár
  a Ptuji vár
  a Ptuji vár
 a Ptuji vár
lejárat a városba
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése